Wege majonez

Wiem, na pewno mi nie uwierzysz… Nie ma możliwości, żeby coś wege, smakowało jak normalny, najzwyklejszy w świecie majonez? Jeszcze nie raz Cię zaskoczę! Nie wierz mi na słowo, wypróbuj i się przekonaj. :) 

Często bywa tak, że z jakichś powodów jajka nam nie służą, albo nie chcemy ich jeść a własnego wyboru. Nabiał też odpada i co wtedy? Myślimy sobie, nigdy już nie zjem królowej polskich stołów – warzywnej…. nie zjem każdej innej sałatki, w której był majonez.. Ale nieee! Ja mam rozwiązanie! :)


Składniki:

  • mleko sojowe NIESŁODZONE (1/2 szklanki)
  • musztarda (1 łyżeczka)
  • sok z cytryny (na oko:))
  • sól, pieprz (na oko:))
  • olej (dowolny, byle bez-smakowy/zapachowy) (ok 1/4 szklanki)

Przygotowanie:

Mleko wlej do kielicha blendera, miksuj chwilę. Dodaj musztardę, sól, pieprz, sok z cytryny i miksuj ok 3-4 minuty. Powoli zacznij dolewać olej i misuj dalej okolo 5 minut. Powinno gęstnieć. Spróbuj, dopraw ewentualnie do smaku :)

Możesz oczywiście zwiększyć proporcje, bawić się ilościami. :) Powodzenia i smacznego!