Nuggetsy z kurczaka ze szparagami

Dzisiaj coś na czasie, czyli wiosenno/letniego, szybkiego i oczywiście zdrowego. Zapraszam :)

Wszystko czego dzisiaj potrzebujesz do przygotowania tego obiadu/kolacji:

  • Szparagi zielone
  • Pierś z kurczaka
  • Płatki kukurydziane
  • Ser parmezan
  • sól, pieprz, olej
  • sos: ketchup (najlepszy kotlin -60% cukru + domowy majonez Jadłonomia )

Przygotowanie:

Szparagi umyj, możesz odkroić twarde końcówki, ułóż na blaszce na papierze do pieczenia, posyp solą, pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni. Piecz szparagi ok 10 min, po czym posyp serem i włóż spowrotem na jakieś 3/4 min.

Kurczaka pokroj na kawałki (kostkę/prostokąty). Przypraw dowolnie. Płatki wrzuć do woreczka i drobno rozgnieć. Wysyp do mięsa i wymieszaj, aby mięso było dokładnie obtoczone. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć kawałki kurczaka i podsmaż z każdej strony. Lepiej nie przykrywaj, ponieważ mięso ma wyjść chrupiące, a po przykryciu patelni kurczak puści soki i wszystko się rozmięknie. Podawaj nuggetsy ze szparagami i sosem.

Smacznego!