Botwinkowe kaszotto

Całym sercem polecam i zachęcam do wypróbowania! Czuć powiew wiosny 😉 

Kaszotto botwinkowe to nic trudnego, skomplikowanego. Wystarczy kilka składników i można wyczarować przepyszne danie!

A jedyne, czego potrzebujesz… :

  • Kasza (dowolna, u mnie Melvit trendy lunch mhammas – mhammas,grzyby leśne, tymianek i groszek)
  • Mięso mielone z indyka/szynki/łopatki
  • Botwinka
  • Cebula
  • Olej kokosowy/rzepakowy/oliwa
  • 1 szklanka bulionu
  • Feta/inny ser
  • A dla tych, którzy nie chcą/nie mogą nabiału- > twarożek z migdałów (100g płatków migdałów namoczonych we wrzątku ok 20min, odrobina soku z cytryny, mleka roślinnego, sól, pieprz -> zmiksować i gotowe:) )

Przygotowanie:

Rozgrzej tłuszcz na patelni, wrzuć kaszę i lekko podsmaż. Dodaj cebulkę, przemieszaj i zrób miejsce na mięso. Podsmażaj wszystko razem, przypraw. Ja dodałam słodkiej papryki, soli himalajskiej, czosnku niedźwiedziego i pieprzu. Gdy mięso będzie usmażone, dodaj bulion i duś do miękkości kaszy i wchłonięcia płynu. Dodaj pokrojone w plasterki buraczki i „chrupiące” części łodyg. Wymieszaj, dodaj pokrojone listki i wyłącz. Zostaw pod przykryciem na chwilę, aby potrawa doszła. Podawaj z serem.

 

Smacznego!!!!!