Pieczony indyk z kalafiorem i sosem z tahini

A może by tak jakaś alternatywa dla schabowych z ziemniakami? Proszę bardzo!!

Składniki:

Mieso:

  • Udziec z indyka
  • Cebula (1 szt.)
  • Czosnek (kilka ząbków)
  • Olej/oliwa
  • Przyprawy: papryka słodka, ostra, sól himalajska, pieprz

Kalafior i sos:

  • Kalafior
  • Olej/Oliwa
  • Przyprawy j.w.
  • Tahini (pasta z sezamu)
  • Sok z cytryny
  • Czosnek
  • Sól himalajska, pieprz

Uszykuj naczynie żaroodporne/brytfannę. Przyprawy do mięsa wymieszać i dokładnie obsypać nimi mięso. Czosnek i cebulę obrać i pokroić, obłożyć mięso. Polać oliwą/olejem. Schować do lodówki na noc. Następnego dnia dolać pół szklanki wody (z boku do brytfanny, nie bezpośrednio na mięso – nie chcemy przecież, żeby nam się wszystkie przyprawy zmyły:)). Piec w 200 stopniach ok 1 godzinę 40min – 2 godzin.

Kalafiora podzielić na różyczki. W misce wymieszać przyprawy i obtoczyć w nich kalafiora (można wrzucić do miski i w niej wymieszać). Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i polać lekko olejem/oliwą. Piec ok 30 min (w połowie przemieszać). Można włożyć pod koniec do mięsa i mieć obie rzeczy gotowe razem:))

Tahini, trochę wody, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek,odrobinę soli i pieprzu – miksujemy do uzyskania lekko płynnej konsystencji – takiej, aby móc skropić nią kalafiora.

Voila 😉